• Fraktfritt vid köp över 600 kr!

  • Övrig frakt 49 kr

  • Snabb leverans 2-4 vardagar

Sök

Katt Förgiftning / Giftiga Blommor

Katt Förgiftningar

Djur kan bli förgiftade genom att äta eller andas in något som är olämpligt för dem. Gift kan också tas upp i kroppen via huden eller blodet. Nedbrytningen av gifter sker framför allt i levern, som är kroppens avgiftningsorgan. Nedbrytningsprodukterna utsöndras därefter nästan alltid med urinen via njurarna. Gifter kan ha en riktad verkan på ett speciellt organ eller påverka hela djuret.

Framförallt katter är mycket känsliga för giftämnen och kontaminering av pälsen. Men även hundar kan i sin glupskhet råka sätta i sig gift. De vanligaste symtomen vid förgiftning är kräkningar och diarré. Vid vissa förgiftningar ses också andningssvårigheter, kramper och förlamning. Om ett djur har blivit förgiftat skall en veterinär kontaktas så att behandling kan ges så snart som möjligt. Om du ser att djuret får i sig gift bör djuret och helst också ett giftprov, (en bit av giftet, t ex misstänkt blomblad) genast föras till veterinär. Veterinären kan framkalla kräkningar och vidta lämpliga motåtgärder. Observera att även tobak, alvedon, p-piller och medicin för människor kan vara giftiga för djur. Om du misstänker att djuret kan ha förgiftats ringer du i första hand veterinären. I andra hand kan du även ringa giftinformationscentralen.

Kräkningar uppträder visserligen i samband med många (inte alla) förgiftningar, men har i de flesta fall en annan orsak. Det är därför inte säkert att katten är förgiftad bara för att den kräks. Beroende på orsaken kan tecken på förgiftning vara: kräkningar, dregling, röd munhåla, blekhet, diarré, darrningar, rörelsesvårigheter, andnöd, hosta, apati och smärtor, ofta har det en tendens att förvärras. Var uppmärksam på chocksymtom och kör djuret till veterinär.

Ge aldrig en katt smärtstillande medel med paracetamol (alvedon t.ex.) eller acetylsalicylsyra (magnecyl t.ex.), eftersom detta är mycket giftigt för katter. Om din katt behöver något smärtstillande, ring veterinär och fråga om råd istället. Ge heller aldrig loppmedel och avmaskningsmedel samtidigt, eftersom det kan ge upphov till en allvarlig reaktion. Var försiktig med vilka medel du behandlar din katt, vare sig det är avmaskning, badning, loppbehandling elller medicininering. Ge aldrig katten medicin avsedd för människa. Katter ska ha medicin avsedd för katter. Fråga veterinären om råd där.

En del medel mot fästingar som finns att köpa utomlands och inte finns i svenska butiker är inte godkända för försäljning i Sverige pga kemikalierna som finns i dessa medel. Om du köpt fästingmedel över internet från ett annat land - kontrollera att det är godkänt i Sverige innan du använder det på din katt. Om din katt uppvisar symptom på förgiftning tag genast av fästinghalsbandet om det är ett halsband och tag med förpackningen du använt och katten till jourhavande veterinär direkt.

Ormbett kan också vara giftiga. I vårt land är det dock bara huggormen som är giftig, så vi är lyckligt lottade. Men huggormen kan vara nog så farlig för katterna. Framför allt är det ett problem på vår och försommar då ormarna är rejält ”giftiga”, bara halvvakna av de första solstrålarna och de rör sig långsamt. Alla ormbett kan vara farliga. Värst är det dock när djuret blir bitet i benet. Giftet sprids då snabbt om djuret rör sig, t ex när katten går hem efter att den blivit biten. Om du vet att det finns mycket orm där du bor bör du se till att ha vattenlösligt kortison hemma. Tala med din veterinär om att få ett recept utskrivet.


Om din hund eller katt drabbas av ormbett gör så här:
Se till att djuret inte går självt utan bär det hem och kontakta genast en jourhavande veterinär.
Gör rent själva bettstället med till exempel Alsolsprit. Ge vattenlösligt kortison enligt veterinärens ordination. Kyl ner bettstället med krossad is för att lindra svullnaden. De allvarliga komplikationerna till huggormsbett kommer senare och kan innefatta skador på hjärta, lever och njurar om katten har otur.

Giftiga växter:
Olika växter är olika giftiga. En del orsakar döden om de tuggas på och en del bara mindre reaktioner. Se upp med blommor, många är direkt giftiga för katten. Att katten själv väljer att inte tugga på sådant som inte är bra för den är en seglivad myt som inte är sann. Katter brukar istället gilla att tugga på blommor och provsmakar friskt. Tänk på att många av våra blommor kan vara giftiga eller ha väldigt irriterande växtsaft, t ex Prickblad. Även snittblommor kan vara giftiga och kan ge katten så svåra skador att den dör. Har du en katt som visar intresse för växter av olika slag bör du placera de som kan vara farliga för katten på en plats där din katt inte kan nå dem.

Om katten visar tecken på förgiftning, om den dräglar, kräks eller har diarré, kontakta Giftinformationscentralen eller närmaste jourhavande veterinär så att de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären omgående. Du kan också kontakta Agrias telefonveterinärer som har öppet kvällar och helger då det kan vara svårt att få tag på din vanliga veterinär. I länkarna nedan hittar du inforamtion om vilka växter som är giftiga.


Krukväxter giftiga för katt:
Allamanda, Alocasia, Amaryllis, Asparagus med bär, Azalea, Benved, Browallia, Brunfelsia, Clivia, Dipladenia, Flaskfot, Fredskalla, Guldginst, Haemanthus, High Caparall,
Hyacint, Julstjärna, Karakinbuske, Kattsvans, Klänglilja, Korallbär, Kristitörnekrona, Kroton, Mistel, Murgröna, Pingstliljor, Prickblad, Påsklijor, Rosensköna, Silverkalla, Spansk peppar, Yucca Palm, Ökenros, Ökenstjärna

Giftiga trädgårdsväxter och snittblommor:
Stormhatt, Artemisia, Malört, Chrysantemum, Silverax, Nakna Jungfrun, Liljeväxter, Convallaria, Liljekonvalj,Delphinium, Riddarsporre, Ranunkelväxter, Giftig Digitalis, Fingerborgsblomma, Lejogapsväxter,Giftig Doronicum, Vårkrage, Bolltistel, Euphorbia, Korallranka, Klänglilja, Helleborus, Julros, hyacinter, Påsk och Pingstlilja, Amaryllisväxter, Afrikas vita lilja, Papaver, Vallmo, Skogsolvon, Kaprifolväxter, Kalla, Buxbom, Järnek, Mahonia, Berberisväxter

Andra giftiga saker för katt:
Choklad, ju högre kakaohalt desto mer giftig.
Tobak
Råttgift
Blommor och växter av oilka slag
Rå lök
Avocado
Medicin
Smärtstillande medel inehållande paracetamol, eller acitylsalisyra
Klorerade desificeringsmedel
Insektsgift
Ormbett